23 Nisan 2014 Çarşamba

Milano

İtalya'ya kaç kere gittim ama bir türlü Milano'ya gidesim gelmedi nedense.. Diğer şehirler kadar karakteristik özelliği olan bir yer olarak göremedim nedense. Benim için Milano sıradan bir Avrupa şehriydi hep.. Venedik'te kalacak 5 günümüz olunca hadi bir gün de Milano'ya gidelim dedik ve sabah erkenden atladık hızlı trene..
Milano, modanın merkezi. Varlıklı bir şehir. Bunu Duomo'nun tam karşısındaki ufak kafede oturup insanları izlerken fazlasıyla hissediyorsunuz. Herkesin üstü marka ve şık kıyafetler..

Bizim amacımız sadece Milano'daki Duomoyu görmekti aslında. Metro merdivenlerinden çıkar çıkmaz karşınızda beliriveriyor heybetli yapı.. 157m lik uzunluğu ve en geniş noktasında 92 m lik eni ile dünyanın en büyük Gotik kiliselerinden biri bu dev katedral. İnşaatına 14.yüzyılda başlanmış ama 500 yıl boyunca tamamlanamamış..Binanın en çarpıcı yanı heykelleri ve işlemeleri bana kalırsa..Nasıl ince bir işçilik var anlatamam..İçerisinde koridorlar sütunlarla bölünmüş ve her yanda vitraylar var.Acaip görkemli bir katedral burası gerçekten..





En az katedral kadar ilgi çekici ve gezilesi diğer yer Galleria Vittorio Emanuele II . Bu çarşının daha ufak bir versiyonu Napoli'de görülebilir..
Burası aslında bir alışveriş merkezi.. Dünyaca ünlü birçok markaya ev sahipliği yapıyor. Il Salatto di Milano yani Milano'nun oturma odası olarak biliniyormuş. Galerinin trajik de bir öyküsü varmış: Tasarlayan mimar Giuseppe Mengoni bina açlmadan kısa bir süre önce çatıdan düşerek ölmüş. Buna rağmen şehrin sosyetesi buranın mağaza, kafe ve restoranlarının çekiciliğine kapılmış.



Duomo'nun tam karşısındaki ufak kafede oturup hem dinlenip hem de heybetli Duomo izlenebilir..


Milano gibi şık ve pahalı bir şehre de işe böyle büyük ve görkemli bir tren istasyonu yakışır tabi.. :) Gerçekten İtalya'da gördüğüm en gösterişli tren istasyonuydu herhalde..

Milano İtalya'da kesinlikle görülmesi gereken bir yer mi? Bana göre ilk sırada değil. Ben Toscana bölgesini veya Sicilya tarafını tercih ederim kesinlikle.. :)

Bu arada Milano-Venedik arasında aslında uğranıp görülebilecek birkaç şehir var tabi.. Como, Garda Gölü ve Verona vaktiniz varsa uğranması gereken yerlerden bence. Biz bu gezimizde Verona'ya uğradık yolumuzun üstünde diye.. Hem yolun uzunluğu biraz  bölünmüş oldu hem de güzel bir şehir daha görmüş olduk.. :)
Evet anladınız. sırada Verona var.. :)

Hiç yorum yok: